Kicoco

Elk kind maakt een unieke ontdekkingsreis

"Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt "(Johan Cruijff) 

 

Gelukscoaching is individuele coaching om op een creatieve manier het zelfvertrouwen van het kind te vergroten.

Geluk is belangrijk. Iedereen wil gelukkig zijn en geluk is voor iedereen anders. Geluksmomenten vertalen zich in een vreugde gevoel, tevredenheid, ontspannenheid en blijheid: een positief gevoel.

Voor het ene kind is geluk "heel gewoon" om te ervaren en kan dit vanuit zichzelf vinden in alledaagse en herkenbare geluksmomenten zoals gezellig gezellig  met  anderen samen zijn, genieten van een wandeling in de natuur of spelen met een huisdier. Voor de ander is geluk meer iets tastbaar in de vorm van  'dingen' , verzamelingen die als metafoor dienen voor geluk en of een gelukkige herinnering.

Gelukscoaching is individuele coaching en geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Op een creatieve en speelse manier wordt het zelfvertrouwen van het kind vergroot en is deze vorm van coaching zeer geschikt om toe te passen bijvoorbeeld bij verlegenheid, angst en onzekerheid.

Doel

Het kind leert geluksmomenten herkennen en gaat daarmee aan de slag. Gelukkige gedachten maken blij en zorgen ervoor dat je je ook zo gaat voelen. Dit is positief denken. Geluk is daarom ook voor een deel een keuze. Een kind dat in staat is om negatieve gedachten om te draaien, kiest voor geluk en draagt dit uit.

Resultaten

Gelukkige kinderen zijn optimistischer, hebben meer energie en zelfvertrouwen !!.
Uit onderzoek blijkt dat geluk voor 40% te beïnvloeden is door de manier van denken en het gedrag. 10% wordt door de omgeving bepaald en 50% door aanleg. Dat betekent ook dat geluk niet helemaal maakbaar is, maar dat kinderen kunnen leren om gelukkig te zin en te blijven, en op verdrietige en of onzekere momenten hun best doen om vanuit eigen kracht er uit te komen.
Dit vergroot hun zelfwaardering en zelfvertrouwen. Zij durven te vertrouwen op zichzelf !

 

>>> Klik hier voor de training: gelukskoffercoaching.
 Gelukstip:


Je kunt een lijstje maken van alle goede en leuke dingen die je de afgelopen week hebt bereikt, wat je hebt meegemaakt en waar je trots op bent!
 

 

Literatuur

  • Lyobomirsky S. (2008); "The  how of happiness: A practical appraoch to getting the life you want". Londen: Sphere
  • Bormans, L. (2010); Geluk.   The World Book of Happiness. Lannoo, Tielt.
  • Veenhoven, R. ( 2002); Gezond geluk: Effecten van geluk op gezondheid en wat dat kan betekenen voor de  preventieve gezondheidszorg. Rotterdam: Erasmus Universiteit, 2006.
  • Walburg, J.A. (2008); Mentaal  vermogen; investeren in geluk. Nieuwe uitgeverij, Amsterdam.
  • Fowler James H, Christakis, Nicholas A (2010); “Cooperative behavior cascades in human social networks”  Proceedings of the National Academy of Sciences, (Vol. 107 No. 10, March 9, 2010)